Als particulier kan je BTW die je betaalt over de aankoop en installatie van je zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee krijg je 21% van het totaalbedrag (minus een eenmalig klein forfait bedrag) terug. Dat is meteen een flinke besparing van gemiddeld €1000. Wij helpen je graag op weg zodat je het terug te ontvangen bedrag zo snel mogelijk (binnen 3-5 maanden) op je bankrekening hebt staan.
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief inclusief alle belastingen (ca. 0,23 €/kWh). Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 4 en 12 cent per kWh.
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 (beslissing hierover is uitgesteld). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom (elk jaar 9% minder) mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. De hoogte van de terugleververgoeding wordt daardoor steeds belangrijker. Vergelijk dus ook dit tarief bij het afsluiten van een nieuw energiecontract want iedere leverancier bepaalt zelf welke terugleververgoeding hij aanbiedt.
De impact van de afbouw van de salderingsregeling is naar verwachting beperkt. Volgens TNO zal de terugverdientijd voor particulieren kunnen oplopen tot 8 à 9 jaar. Bij een verwachte levensduur van zonnepanelen van minstens 20 jaar heb je dan nog altijd 11 jaar gratis elektriciteit.
Bij afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om een groter deel van de elektriciteit die je opwekt zelf te gaan gebruiken. Dit kan je doen door je verbruikspatroon aan te passen, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten en je elektrische auto op te laden als de zon schijnt in plaats van ’s nachts. Ook accu’s voor thuisgebruik kunnen dan een goede oplossing zijn. Je slaat (een deel van) de overtollige elektriciteit op zodat je deze kan gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt.
Meld je zonnesysteem altijd aan bij je opstalverzekering. In de meeste gevallen is het verplicht om wijzigingen en/of verbouwingen aan je woning te melden. Ook het installeren van zonnepanelen valt hieronder.
Wanneer je verzekeraar een standaard maximaal bedrag hanteert, dan zal jouw premie niet omhoog gaan. Welke schade er precies gedekt wordt door je opstalverzekering verschilt per verzekeraar. Vaak gaat dit om schade van brand, bliksem, storm, diefstal en hagelstenen. Wil je precies weten welke dekking je zonnepanelen hebben bij je opstalverzekering, dan vragen wij je contact op te nemen met je verzekeraar. Bij een aantal verzekeraars kun je een speciale verzekering afsluiten voor zonnepanelen. Deze verzekeringen dekken meer dan de opstalverzekering doet.
Een aantal jaren terug werd er door verzekeringsmaatschappijen nog wel eens onderscheid gemaakt tussen plat- en schuindak systemen. Plat dak systemen werden gezien als niet aard -en nagelvast en zouden daarom niet onder de opstalverzekering vallen. Nu is dat vrijwel nergens meer het geval. Bijna alle opstalverzekeringen geven tegenwoordig aan dat zonnepanelen standaard meeverzekerd zijn, ongeacht of ze zijn vastgeschroefd of -geklikt of met ballast verzwaard. Het is wel verstandig om dit nog extra bij je verzekeringsmaatschappij te checken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Heb je niet voldoende spaargeld beschikbaar?
Er zijn verschillende instanties of bedrijven die goedkoop groene leningen aanbieden om het nemen van duurzame maatregelen te stimuleren.
Als zakelijke klant kan je gebruik maken van diverse subsidiemogelijkheden.
Kleinverbruikers kunnen gebruik maken van KIA en ISDE of EIA.
Grootverbruikers kunnen SDE++ aanvragen.